FAQ voor organisaties

Wat moeten we doen als we vrouwelijke sprekers uitnodigen en zij niet ingaan op de uitnodiging?

Zoals we op de homepage hebben benadrukt, heeft een mix van vrouwen en mannen in een panel niet alleen invloed op de kwaliteit van het gesprek, maar ook op de zichtbaarheid van rolmodellen voor vrouwen die aan het evenement deelnemen. Wij moedigen jou als ondertekenaar van het 'Inclusive Panels-charter' aan erop te letten dat je panels gemengd zijn. Idealiter vraag je meerdere vrouwelijke sprekers om deel te nemen. Als de helft van de panelleden vrouwen zijn en er zegt één op het laatste moment af, dan heb je toch nog een gemengd panel.

Als we alleen de beste experts uitnodigen, wat maakt het dan uit dat het allemaal mannen zijn? Wat moeten we dan doen?

In sommige gevallen, voor een specifiek thema bijvoorbeeld, is het mogelijk dat alle relevante experts mannen zijn. Je wil bijvoorbeeld Belgische ambassadeurs uitnodigen die werkzaam zijn in landen van een bepaalde regio. Toevallig zijn het allemaal mannen. In dat geval kan je het onderwerp van het panel aanpassen en bijvoorbeeld ook de culturele afgevaardigden van diezelfde landen (onder wie je ook enkele vrouwen zal vinden) uitnodigen.

 

Als we alleen mannelijke experts hebben, is het panel dan inclusief als we zorgen voor een vrouwelijke moderator?

Een vrouwelijke moderator en mannelijke experts is geen gemengd panel: de experts zijn mannen, en de moderator vraagt hen ervaringen en standpunten te delen. Beide voordelen van gemengde panels gaan op die manier verloren: de mix van verschillende invalshoeken en het signaal aan het publiek dat vrouwelijke experts zijn uitgenodigd.

 

Wat te denken van homogene vrouwelijke panels? Waarom zijn ze soms ok?

Vandaag de dag zijn glazen plafonds en ondervertegenwoordiging van vrouwen in media en organisaties nog steeds een realiteit. Omwille van deze ondervertegenwoordiging kan het zinvol zijn om vrouwen extra zichtbaar te maken via bepaalde evenementen. Alles hangt af van het thema van het evenement.

Stel dat we meer willen weten over het leven van vrouwen die in de autosector werken. Je nodigt drie sprekers uit en dat zijn vanzelfsprekend drie vrouwen. Dit is perfect ok.

Als het de bedoeling is meer te weten te komen over hoe het tegenwoordig is om in de autosector te werken en je nodigt drie sprekers uit, dan zorg je ervoor dat ten minste één van hen een vrouw is. Zelfs als de overgrote meerderheid van de werknemers in die sector mannen zijn.

 

Je houdt vast aan een mix van leeftijden in panels, maar in sommige gevallen is het moeilijk om jongere experts te vinden. Wat doe je dan?

Je wil dat er, dankzij de samenstelling van het panel, een scala aan ervaringen en standpunten wordt gepresenteerd. Iemand die pas werkzaam is in een bepaalde functie kan een andere, frisse kijk op de zaken hebben. Ook de jongeren in het publiek zullen dit appreciëren.

 

Als ik een panel organiseer in Brussel, in het Engels, waarom zou ik me dan druk maken over de taaldiversiteit van de sprekers?

Een mix van Nederlandstalige en Franstalige sprekers in een Engelstalig panel voegt ook een interessante diversiteit aan ervaringen en culturen toe aan het gesprek. En deelnemers van beide taalgroepen voelen zich dan meer betrokken.

 

Hoe maken we ons evenement toegankelijk voor iedereen, ook voor deelnemers met speciale behoeften?

De meest eenvoudige manier is om op het inschrijvingsformulier te vragen of deelnemers speciale behoeften hebben met betrekking tot toegankelijkheid of behoefte hebben aan een gebarentolk. Hou rekening met de antwoorden en zorg voor een vertaler of voor toegang voor rolstoelgebruikers als daarom wordt gevraagd.

Denk vanaf het begin na over de toegankelijkheid van je evenement, al van bij het kiezen van je locatie (toegankelijk met het openbaar vervoer, toegankelijkheid van het gebouw, ondertiteling van films, een gebarentolk, enz.) https://inter.vlaanderen/over-inter geeft advies over hoe je je evenementen toegankelijk kunt maken. In het Frans: handyeventsguide_fr (1).pdf.

Als je evenement een buffet aanbiedt, is het niet nodig om de deelnemers naar hun dieetwensen te vragen. Zorg er wel voor dat er een vegetarische optie is en dat eventueel varkensvlees, alcohol, gluten, vlees of allergenen in de gerechten duidelijk zijn aangegeven.